Syv års venten er overstået og endelig har Sony løftet lidt af sløret for, hvordan den kommende PlayStation 4 bliver – dog helt uden noget design

PlayStation 4 venter i kulissen

Syv års venten er overstået og endelig har Sony løftet lidt af sløret for, hvordan den kommende PlayStation 4 bliver – dog helt uden noget design

På trods af at der næsten lige er kommet en ny version af PlayStation 3, har Sony valgt at præsentere den kommende generation af deres populære konsol.
Om dette er en taktisk beslutning for at give bolden videre til Microsoft og deres kommende XBox 720 (eller hvad de har tænkt sig at kalde den), er ikke til at sige, men ikke desto mindre virker annonceringen ret løs, og Sony melder da også selv ud, at der stadig er mange ting, der kan nå at ændre sig inden lanceringen ”efter ferien” i 2013.
Nogle rygter går på, at Microsoft vil lancere deres XBox allerede i sommerferien, og hvis det bliver til virkelighed, kan Sony reelt set nå at rette en masse i deres hardware, så deres konsol bliver mere attraktiv.

Hardware


Sony har valgt at gøre, som Apple gjorde for nogle år siden: PowerPC processoren er skiftet ud med en 8 kernet AMD Jaguar 64-bit x86 processor, der er lavet til at være ekstra strømbesparende.
Dette må umiddelbart antages at være et klogt valg, da det betyder, at det bliver nemmere for udviklerne at lave spil til både PlayStation og pc. Derfor vil det give mulighed for flere spil hurtigere.
GPU’en ligger på samme chip og er baseret på næste generation af Radeon-kortene og har en regneydelse på 1,84 teraflops. Det er umiddelbart hverken den hurtigeste CPU eller GPU, man kan få, men tilgengæld er den meget strømbesparende og vil være en stor fordel, når man bruger sin PlayStation til alt andet end at spille på – f.eks. som mediecenter til afspilning af film og musik.
Dette er netop ved at vinde ind herhjemme med Netflix, Viaplay, HBO osv., som alle har en PlayStation app ude eller lige på trapperne.
Udover AMD processorene har PlayStation 4 8 GB GDDR5 Ram, der må siges at være en ordentlig opgradering i forhold til PlayStation 3. Faktisk er det hele 16 gange så meget, da PlayStation 3 måtte nøjes med 512 MB.
Denne kæmpe RAM-opgradering skal blandt andet bruges på en ny ”suspend/resume”-funktion, der gør, at man kan slukke for maskinen midt i et spil og så genoptage spillet med det samme senere.
Det lover ikke helt skidt.
Der vil selvfølgelig være indbygget harddisk i PlayStation 4, men om det bliver af SSD-typen og hvilke størrelser, det drejer sig om, er endnu ikke til at sige. Umiddelbart vil jeg gætte på, det bliver SSD, da det vil give god mening mht. hastighed – og priserne på SSD’er er forholdsvis lave.
USB 3.0 vil selvfølgelig også være at finde, ligesom både kablet og trådløst netværk. Det undrer mig, at man har valgt 802.11n standarden til wifi i stedet for den kommende 802.11ac standard, da den gerne skulle blive helt færdig og godkendt i løbet af i år.
Der vil selvfølgelig også være Blu-Ray drev i PlayStation 4, ligesom der var i 3’eren, men heldigvis vil det være en del hurtigere med 6x Blu-Ray og 8x DVD.
HDMI, analog AV-udgang og optisk S/PDIF lydudgang er også en selvfølge.

Ingen ventetid


En af de helt store ting ved PlayStation 4 er, at der ingen ventetid er på at komme i gang med at spille.
Når man køber et spil gennem PlayStation Network, kan man starte med at spille det med det samme – man skal ikke vente på, at hele spillet er hentet ned.
På længere sigt vil det også være muligt at afspille alle PlayStation 4 spil på PlayStation Vita via ”remote play”-funktionen, der egentlig bare streamer spillet fra en server til Vita’en, som så bruges som en tynd klient.

Ultra-HD/4K


Om Ultra-HD eller 4K, som det også hedder, er noget, der reelt er brug for, eller om Full HD, som det vi har nu hedder, er nok, må være op til den enkelte at vurdere, men i hvert fald skulle det være muligt at se både billeder og film i 4K på PlayStation 4.

Design


Selvom vi er nok er rigtig mange, der godt kunne tænke sig at se designet på den kommende PlayStation 4, er det desværre ikke noget, Sony har valgt skulle ske i denne omgang.
Jeg har altid syntes, at Sonys designsprog med PlayStation var langt bedre end Microsofts med deres XBox, men på samme tid har jeg aldrig helt kunne forstå idéen med de rundede kanter. Jeg kunne godt tænke mig en PlayStation, der kan stables og i øvrigt er ret anonym.

DualShock 4


Heldigvis var præsentationen af Playstation 4 ikke helt uden design.
Sony fremviste den næste version af deres DualShock-controllere, og her må siges at være sket stor forandringer – samtidig med at controlleren egentlig i store træk ligner sig selv, men med en del ny teknologi presset ned i de forholdsvis små controllere.
DualShock 4 controllerne har nu et to-punkts trykfelt, som vi kender det fra iPhone og andre smartphones. Der er stereo-headset port til folk uden bluetooth headset, højttaler (dog kun i mono, men igen, hvad ville man få ud af stereo på sådan en lille enhed), diverse bevægelsessensorer og selvfølgelig vibration.
Udover dette vil controllerne have en lysstribe på toppen/bagsiden, der bliver styret af trefarvede LED-pærer. Dette gør at standard controllerne nu også kan bruges som PlayStation Move controllere og da PlayStation 4 Eye følger med PlayStation 4, skal man ikke til at købe ekstra tilbehør for at bruge disse funktioner.
LED-striben kan også bruges til både at gøre det nemmere for spillerne at se, hvem der styrer hvilken figur og samtidig give forskellige informationer til spilleren. F.eks. kan controlleren blinke, hvis ens karakter tager skade.
Der vil på forsiden af controlleren være en dele-knap, så man kan dele skærmbilleder og videoer med vennerne over Facebook, Youtube og andre sociale medier.
Det nye PlayStation 4 Eye er et 3D-kamera, som vi kender det fra Microsoft Kinect og vil også ligesom Kinect understøtte stemmekommandoer.

Pris og lancering


Her begynder det hele at blive lidt vagt.
Der er ikke fastlagt nogen pris på PlayStation 4 endnu, men der er mange gæt.
Umiddelbart er alle enige om, at den bliver billigere end PlayStation 3 var, da den blev lanceret, men hvor meget billigere er ikke til at sige. Mit personlige gæt er omkring 4.000 kr.
Lanceringen er heller ikke fastlagt, men ifølge diverse kilder skulle PlayStation 4 gerne komme ud ”efter ferien i 2013” og ”før jul 2013”, så mon ikke den bliver lanceret i Japan omkring november og vi ser den her i Danmark engang til næste år.