Den kommende Lumia 925 er udført i aluminium og er derfor tyndere og lettere end Lumia 920. Til gengæld skal man købe et ekstra cover for at få trådløs opladning

Nokia Lummia 925, en nyfortolkning af Lumia 920

Den kommende Lumia 925 er udført i aluminium og er derfor tyndere og lettere end Lumia 920. Til gengæld skal man købe et ekstra cover for at få trådløs opladning

Den 14. maj afholdte Nokia en event i London. Her afslørede man den kommende Nokia Lumia 925, der er afløseren for Lumia 920.
De to telefoner minder meget om hinanden, og derfor må jeg også indrømme, at jeg er anelse skuffet over 925’eren.

Design


Den ny Lumia 925 er den første Lumia, der er udført i aluminium.
Når jeg skriver aluminium, tager jeg faktisk munden for fuld, da det, ligesom på f.eks. iPhone 4s, kun drejer som om selve rammen og ikke hverken forsiden eller bagsiden af telefonen. Den har rundede kanter, og derfor minder den faktisk lidt om en blanding af den første iPhone, iPhone 4 og Nokia Lumia 920.
Ved første øjekast var jeg ikke henrykt, men des mere jeg kigger på den, des flottere synes jeg egentlig, den er.
Ligesom iPhone 4 fungerer rammen som antenne.
Lad os håbe, at de rent faktisk har testet dette antennedesign lidt, inden de udgiver telefonen, så vi ikke får endnu en antennegate.
Med den nye ramme er Lumia 925 8,5 mm tyk, hvilket er 2,2 mm mindre end Lumia 920. Den vejer også en del mindre - med en vægt på 139 gram er den 46 gram lettere.

Hardware


Som sagt er Lumia 925 en nyfortolkning af Lumia 920 - det er i hvert fald, hvad Nokia selv skriver i sin pressemeddelelse, og hvis man sammenligner 925 med 920, er der også rigtig mange ligheder.
Faktisk er der ikke rigtig nogen grund til at nævne særlig meget om hardwaren, da den, i min optik, er forholdsvis forældet.
Processor, RAM, skærm, opløsning, batteri, kamera og styresystem er det samme som i Lumia 920.
Tilgengæld er den indbyggede hukommelse på 16 GB i Lumia 925 - 16 GB mindre end i Lumia 920, der med sine 32 GB havde masser af plads.

De bedre forskelle


Lumia 920 havde et fantastisk godt kamera, der virkelig præsterede i forhold til konkurrenterne.
I Lumia 925 er kameraet det samme, men optikken er blevet opgraderet med en sjette linse i glas, i modsætning til de fem andre linser af plastik. Det skulle gøre billederne endnu skarpere og bedre i lav belysning.

Smart Camera


En af de ting, Nokia lagde meget fokus på ved præsentationen, var de nye kamera-apps.
Først og fremmest er der smart camera, der erstatter Windows phones standard kamera app.
Med smart camera tager kameraet 10 billeder i streg. Lidt ligesom burst funktionen som mange digital-kameraer har nu til dags. Disse billeder kan så bruges til at lave nogle fede effekter eller rette op på billeder med funktionerne action shot, motion focus og change faces.
Det smarte ved action shot er, at man kan kombinere de 10 billeder til et.
Et godt eksempel er billedet med skateboarderen. Her har kameraet taget ti billeder og samlet dem til et, hvilket viser en hel del mere end et normalt billede, ja faktisk næsten lige så meget som en video, men stadig kun i ét enkelt billede.
Motion focus er en anden funktion i smart camera. den kan bruges til lidt af det samme.
I stedet for at samle 10 billeder til et kan man med Motion Focus få sløret baggrunden af billedet og på den måde vise, at her er der bevægelse.
Når man f.eks. er samlet hele familien, og det obligatoriske fællesbillede til bedsteforældrene skal tages, er det altid et problem at få alle til at smile på samme tid. Med change faces er det problem løst på en hurtig og nem måde.
Change faces finder ansigternene i dit billede, og så kan du selv vælge hvilket ansigt fra de 10 billeder, kameraet har taget, du vil bruge. Ret smart, hvis du spørger mig.

Instagram, nej Hipstamatic


Jeg bruger Instagram konstant - ja, det er nok lidt hipsteragtigt, men et billede siger mere end tusind ord, så hvorfor ikke? Og så er filtrene jo så fine.
Desværre har Nokia og Microsoft ikke kunnet overtale Facebook/Instagram til at lave en app til Windows phone endnu, men heldigvis har de så fået Hipstamatic med på vognen, og det er jo i sidste ende sådan cirka det samme.

Er den noget værd?


Ja, det er jo så spørgsmålet. Men det er vel nærmere et spørgsmål, om Windows Phone 8 er noget værd. Og ja, det vil jeg mene, den er.
Personligt har jeg kun prøvet Windows Phone 7.5 på Lumia 800, men jeg må indrømme, jeg var svært begejstret for det. Dengang var der dog nogle småfejl, der lader til stadig at være i Windows Phone 8. Om de nogensinde bliver rettet, er ikke til at sige, men i bund og grund synes jeg egentlig, det er et ret imponerende system.
Designmæssigt er det meget mere stilrent og gennemført end iOS, og hvis bare der var flere app-udviklere, der ville lave apps dertil, er jeg sikker på, at Windows phone og Nokia nok skulle klare den.
Jeg vil i hvert fald forsøge at få en til test, når den engang bliver tilgængelig i lille Danmark.

Markedsandele


Windows Phone har netop indtaget pladsen som det tredjemest brugte mobil-styresystem i verden med en markedsandel på 3,2 procent, efter det har overhalet BlackBerry. Android ligger i spidsen med 75 procent mens Apple med iOS har en andel på 17,3 procent.

Tilgængelighed


Nokia Lumia 925 bliver lanceret i England, Tyskland, Italien, Spanien og Kina til juni, mens vi her i Danmark desværre må vente helt til fjerde kvartal, før vi kan få fingrene i den.
Telefonen kommer i tre ”farver”: Sort, grå og hvid. Alle sammen i metallak.
Hvis du vil have en mere farvestrålende telefon, er du nødt til at købe et ekstra cover, der klikkes bag på telefonen. Disse fås i sort, hvid, gul og rød. Til gengæld vil telefonen iført et sådan cover kunne oplades trådløst.
Den vejledende pris er oplyst til 469 euro, hvilket svarer til ca. 3500 kr., men om det er med moms i vores dyre land, tvivler jeg på.