Sony og Polyphony Digitals nye version af Gran Turismo til PlayStation 3 har fejl - men det er også et fedt spil

Gran Turismo 6 anmeldelse - langt bedre end forgængeren

Sony og Polyphony Digitals nye version af Gran Turismo til PlayStation 3 har fejl - men det er også et fedt spil

Godt og skidt

Godt

 • Super flot.
 • 1.200 biler alle i høj kvalitet som premium bilerne i GT5 (dog ikke interiøret).
 • Over 300 baner og banekombinationer.
 • Langt bedre menustruktur end 5’eren.
 • Hurtigt at komme i gang med.
 • Uendeligt mange indstillings- og tuningsmuligheder.
 • Power limiter (nem måde at styre hvor mange power point ens bil har, så man kan nedtune den for at være med i et løb, man ellers ikke ville kunne være med i).

Skidt

 • Musikken i spillet er lige så elendig. som den altid har været.
 • Der er utrolig lang load-tid, og man er ofte i tvivl om, om man rent faktisk har trykket på knappen, for der sker intet.
 • Bilerne tager stadig ikke skade, selvom man hamrer direkte ind i en væg med 200 km/t.
 • Dårlig kunstig intelligens (men sådan har det altid været i GT-serien).
 • Stadig ret svært at få overblik over hvilke biler, der er - det er som om, der er alt for mange. Det kunne være smart, hvis spillet selv anbefalede mig en bil til mit næste løb, der passer til min økonomi.
 • De fleste biler lyder fuldkommen ens.

Jeg er egentlig ikke typen, der er til sportsspil - jeg synes f.eks. Fifa er møg-kedeligt, og det skyldes ikke kun at jeg er ustyrligt dårlig til det, men nok også at jeg virkelig ikke interesserer mig for fodbold.

Det er nu heller ikke fordi, jeg interesserer mig vildt meget for biler, men alligevel synes jeg, at bilspil er umådeligt underholdende.

Det første bilspil, jeg rigtig stiftede bekendtskab med, var WipEout, og er du gal, hvor har jeg brugt mange timer på det. Det er et fantastisk forfest-spil at spille, inden man skal i byen ( jeg ved godt, hvor nørdet det lyder).

Efter jeg er blevet ældre, er min kærlighed faldet på Gran Turismo-serien. Jeg kom først med på vognen ved 3’eren, men har så til gengæld både GT3, GT4, GT5 og nu GT6. Jeg har selvfølgelig også købt et Logitech G27-rat med pedaler og gear, så jeg rigtig kan føle mig inde i spillet.

Jeg husker, da jeg købte GT5. Det var yderst skuffende. Menusystemet var rodet og jeg kunne, helt ærligt, ikke finde rundt i det - det har Polyphony heldigvis forbedret med GT6.

Når man starter GT6 op, bliver man taget i hånden, så man kan komme hurtigt og nemt i gang. Desværre begynder man med en pænt fesen bil, en Honda Fit RS 10, og der er ikke mulighed for at købe andre. Heldigvis skal man bare vinde nogle løb og tjene lidt skejser, så kan man købe lige, hvad man lyster - hvis man har råd til det.

Min taktik er altid at voldtune min bil, for så er det kun kørefejl, der gør, at man taber, og i GT6 er det heldigvis muligt at tune alle biler, hvilket det ikke var i GT6.


Menusystemet

Opbygningen på menusystemet minder sjovt nok lidt om Windows 8s Live Tiles. Ikke at ikonerne er levende, men de er opbygget på samme måde, og det gør det meget nemmere at finde rundt. I GT4 og GT5 var det virkelig en hovedpine at finde frem til det, man ville, men i GT6 er det intet problem.

Desværre skal der ofte lige lovlig mange tryk på controlleren, før man kommer videre.


Grafikken

Gran Turismo-serien har altid været helt fantastisk, når det kommer til grafikken - og GT6 er da også virkelig flot at se på. Alle bilerne er nu renderet i høj kvalitet, som premium-bilerne var i GT5, hvilket gør dem rigtig flotte.

Banerne er også meget virkelige, men publikum og skygger er stadig ikke videre flotte. PlayStation 3 kan simpelthen ikke trække det.

Det havde været spændende at se GT6 til PlayStation 4, men der kommer nok en GT7 om et år eller to, der viser hvad PlayStation 4 kan udrette.


Lyden

Jeg må overraskende nok sige, at jeg faktisk er temmelig skuffet over lyden. Musikken er lige så elendig, som den har været i alle GT-spillene - man kan selvfølgelig vælge at bruge den musik, man har liggende på sin PlayStation, men da spillet skifter musik stort set hver gang, den skifter menu, bliver det voldsomt enerverende, da det ofte bare er det samme nummer, der starter forfra igen og igen.

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor Polyphony Digital og Sony ikke gør som med WipEout serien og bruger noget rigtigt musik.

Jeg havde forventet, at der var stor forskel på, hvordan bilerne lød, men blev desværre også skuffet her. De fleste af bilerne lyder fuldstændig ens, om det er en fesen lille familiebil eller en superbil, man kører i.

Jeg havde stillet min subwoofer ekstra godt under testen, så den ville give ekstra spark, når jeg kørte i f.eks. en V6’er, men det var godt nok ikke meget lyd, der kom ud den vej.


Bilerne

Hold nu k… der er mange at vælge i mellem. Det er helt skørt. Selvfølgelig er der mange af bilerne, der er forskellige udgaver af de samme biler - dvs. biler i sportsversion, touring-version og den slags, men selv hvis man samler dem til én bil, er der helt ustyrligt mange biler.

Det er rigtig, rigtig fedt, men på samme tid uoverskueligt. Jeg ved ikke, hvordan man kunne have lavet det mere overskueligt, men puha, det kræver godt nok noget viden om biler at vælge den rigtige.


Køreglæden

Nu har jeg måske snydt lidt, da jeg jo har et Logitech G27-rat med pedaler tilsluttet, men hold da op hvor jeg nyder GT6.

Bilerne håndterer vidt forskelligt, alt efter hvilken man vælger, og man får virkelig følelsen af at race. Om det har nogen indflydelse, at jeg rykkede min fladskærm hen foran rattet, så den kun stod en meter væk, skal jeg ikke kunne sige, men det kan helt klart anbefales at gøre (dog skal man nok lige have lov af kæresten/konen - min var ikke videre glad for det, så jeg måtte jo forklare at jeg var nødt til at ofre mig lidt for mit arbejde, og at det kun var derfor jeg havde rykket fjernsynet ud midt i stuen).


Karriere-delen

Karriere-delen er, som den altid har været. Man starter ud på bunden og skal køre ræs for at tjene penge og få mulighed for at køre de sværere ræs. For at komme videre fra de forskellige niveauer - novice, amateur osv. - skal man tage forskellige kørekort.

Som noget nyt i GT6 er der nu det, der hedder coffee breakes, der er små spil, man kan spille for at prøve noget andet. De går f.eks. ud på at vælte 300 kegler indenfor en bestemt tidsramme, og man kan så vinde forskellige præmier.

Under special events er der mulighed for at deltage i Goodwood, der er forskellige udfordringer såsom hill climb. En af de sjovere udfordringer er, at man kan komme til at køre i en månebil på månen. Det er klart en af de sjovere udfordringer i spillet.


Arcade-delen

Hvis man ikke gider dalre rundt i en sløv familiebil, selvom du måske ikke er kommet særlig langt i spillet, kan du altid gå ud i arcade-delen af spillet. Her har du mulighed for at køre alle baner med dine egne biler, men du kan også låne en bil at drøne rundt i og på den måde hurtigt få lov til at prøve nogle lidt sjovere biler af.


Online-delen

Jeg er lidt flov over at skulle skrive dette, men jeg har faktisk ikke engang prøvet online-delen endnu - jeg har haft det alt for sjovt med karrier- og arcade-delen til jeg er nået til at køre online.

Derudover siger min erfaring mig, at jeg bare taber, hvis jeg kører mod folk online, så måske er det også en af grundene til, at jeg ikke har prøvet den endnu.


Vision GT

Da Gran Turismo serien har 15 års jubilæum i år, har Sony/ Polyphony Digital fået en række af verdens bedste bilproducenter og andre førende mærker, som Nike, til at lave deres bud på en Gran Turismo-bil.

Den første på banen er Mercedes med deres Mercedes- Benz AMG Vision Gran Turismo. Det er deres bud på, hvordan en superbil ser ud i 2055. Hen over året vil flere biler blive tilgængelige som DLC.


Dom

Gran Turismo 6 er uden tvivl det bedste spil i Gran Turismo-serien. Jeg er ret imponeret over, at de kan trække så meget ud af den meget aldrende PlayStation 3. Grafikken er fantastisk, og det er en fryd at ræse rundt i en af de ufattelig mange biler på en af de mange baner.

Desværre er der dog nogle fejl og irritationsmomenter i spillet der trækker ned.

Hvis du er til bilspil og har en PlayStation 3, kan jeg kun anbefale dig at købe dette spil. Hvis du har Xbox, er der ingen grund til at købe en PlayStation 3, da Forza absolut er en stor konkurrent til GT6 og måske faktisk bedre - i hvert fald hvis man tæller Xbox One spillet med (Xbox One er dog ikke kommet herhjemme).


Karakter: 7/10

Testet med Logitech G27-rat og pedaler, og surroundsound.